Motherboard Forums


Reply
Thread Tools Display Modes

GSATAII0/1 only detect SATA as IDE in BIOS

 
 
Junior Member
Join Date: May 2009
Posts: 1
 
      05-24-2009, 12:25 AM
Am I glad I found this forum! this is confusing the hell out of me...

My issue is that I can't boot from a sata device on the onboard gigabyte sata controller. The board is a GA-EP35-DS4 rev2.1 (BIOS F3) it has a total of 8 sata ports - 6 x Intel Matrix RAID (southbridge) and 2 x Gigabyte (GSATAII0 & GSATAII1) - I have 4 drives in a RAID 5 array on the intel ports and a sata DVD + sata2 HDD that I want to run on the Giga ports (0 & 1).

I am reinstalling the OS and have decided to move the DVD and boot disk to the onboard sata controller (they were on the southbridge Intel controller for the last build) but I can't boot from either on this controller.

This is what I am seeing (or not...):
in the BIOS...
  • the intel matrix is set up as RAID, this works fine
  • onboard sata controller is enabled
  • onboard sata mode is set to AHCI
  • The HDD boot priority menu shows only the Intel_Raid + Add-on cards in the list
  • IDE device detection shows nothing (they're not IDE so this is expected?)
There are no other IDE or SATA devices connected

If I change the mode to sata as IDE, both the DVD and sata HDD show up and can boot from, if mode set to RAID/IDE then nothing (not even the ctrl-G prompt in POST)

If I move either device to the intel controller they work fine as boot devices (detected as non-raid disks) - this was how I originally installed OS

If I move the HDD to intel and leave DVD on giga then windows boots and detects the DVD (but I still can't boot from DVD)

So, the controller and devices work fine, it's just the BIOS that won't see them. I have downloaded BIOS update F5 just in case but I'm paranoid about losing the data on the RAID array so would rather find another solution before flashing the BIOS.

Any help/insight greatly appreciated

Cheers,

Rich
 
Reply With Quote
 
 
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Re: SATA hard disc drive - BIOS doesn't detect it; Asus mobo. Natéag Asus 0 02-23-2008 04:26 AM
SATA hard disc drive - BIOS doesn't detect it; Asus mobo. rpgs rock dvds Asus 4 02-23-2008 04:23 AM
945P Neo does not detect sata hard disks if sata mode set to RAID coolbreeze MSI 0 10-15-2007 11:17 PM
Quick question: does the BIOS detect harddrive (SATA II) when u havent installed... DavvePanda Gigabyte 0 10-29-2006 06:09 PM
AS8-V only detect LBA PIO4 mode BigVoice Abit 4 12-17-2005 06:43 PM


All times are GMT. The time now is 05:12 AM.


Welcome!
Welcome to Motherboard Point
 

Advertisment