Any way around NF7-S/M gameport bug?

Discussion in 'Abit' started by Stest!, Nov 26, 2003.

  1. Stest!

    Stest! Guest

    I can't get a sound card gameport to work because they all default to IO
    0201 and as already common knowledge, that IO port is b0rked on the Abit MB
    for Nforce2.

    IS THERE ANY WAY around this, short of getting a driver that can change the
    IO to something else? Meaning has anyone ever been able to get a gameport
    running on the default gameport IO on a NF7-M or S?

     
    Stest!, Nov 26, 2003
    #1
    1. Advertisements

  2. I got one working on my NF7 v2....When I installed the board I put me
    Creative Ensonique in so that i would have a gameport but I saw that the
    device would not operate because there 'were not enough free resources'.
    Then I cound my SB Live that had been missing and put that in too. Now the
    game port on the ensonique is still outta commission, but the SB Live works
    fine.

    Short answer: install two game ports. If you only have one, you might be
    able to install an imaginary one first, and then install your real one.
    Never tried it though.
     
    Dylan Christopherson, Nov 26, 2003
    #2
    1. Advertisements

  3. Stest!

    rms Guest

    Mine doesn't have this problem. Turtlebeach SantaCruz + NF7-S v2. I use
    the gameport for a steering wheel, and Soundstorm for sound, works
    perfectly, under WindowsXP.

    This might be a PCI PNP bus arbitration issue, I suggest you reset ESCD in
    bios or clear the bios completely to make it redetect everything.

    rms
     
    rms, Nov 26, 2003
    #3
  4. Stest!

    John Russell Guest

    The problem first arose with TYAN multi-cpu chipsets. These have to have an
    APIC to function, and the Nforce also has an APIC. Disabling this doesn't
    release the resources to solve the problem. If your using the recent Santa
    Cruz drivers then these detect the resource conflict and move the gameport
    address, without it the Santa Cruz also has the problem.
     
    John Russell, Nov 27, 2003
    #4
  5. Stest!

    John Russell Guest

    Did you try removing the Ensoniq? The Live is one of the few cards to have
    had drivers released to fix the problem. Those drivers would move the
    gameport addresses with or without the ensoniq.
     
    John Russell, Nov 27, 2003
    #5
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.