1. This forum section is a read-only archive which contains old newsgroup posts. If you wish to post a query, please do so in one of our main forum sections (here). This way you will get a faster, better response from the members on Motherboard Point.

Install SB16 or Live Value in FIC VA-503+ with Windows

Discussion in 'Soundcards' started by Woody, Jul 9, 2003.

  1. Woody

    Woody Guest

    Issue: Unable to install SB16 or Live Value in FIC VA-503+ with Windows
    2000

    Background: Can see issue history in previous news posts "SB Live Value
    (CT4830) in FIC VA-503+ on W2k" and "SB16 PCI (CT4740) on FIC VA-503+
    running W2K"

    System Board: FIC VA-503+ v. 1.1a (Via VP3 586B chipsets)

    System BIOS: Next to the latest version (JE4331 10/3/00). A newer BIOS
    (JE 4333) is available but I understand it is intended for ACPI enabled
    PC's only (I overrode the HAL at W2K setup and set up PC as "Standard
    PC", that is, non ACPI).

    The other cards in system are working fine:
    AGP slot: Matrox Productiva G100 AGP (AGP not setup with IRQ)
    PCI slot: Promise Ultra133TX2 IDE card
    PCI slot: NetGear FA312 NIC

    Note: SB16 card was previously installed in this same VA-503+ board under
    Windows98 and operated fine (with older BIOS and unfortunately BIOS
    settings from that time period are undocumented). Did a fresh install of
    Windows2000 along with BIOS update and then attempted to install
    soundcard. Windows 2000 stalls when starting up after inserting SB16
    card. Same with SB Live Value card. The two sound cards work fine when
    tested in a VA-503 (not +) system board under Windows 2000.

    I'm sure the issue is an IRQ, I/O and/or memory base address conflict but
    this system board/BIOS POST report does not provide any feedback to which
    slots/cards are assigned which IRQ's at bootup.

    Windows Device Manager shows: NIC on IRQ 10 and Promise IDE on IRQ 11. No
    entries are noted for IRQ 7 and IRQ 9.

    Other steps I've tried...

    Tried both SB cards in all three PCI slots.

    Reset System BIOS to BIOS defaults.

    Tried different permutations of PCI/PNP BIOS settings.

    Changed IRQ Sequence (PCI) from default "9, 10, 11, 5, 7 ,4,..."
    to "15, 11, 10, 9, 12, 14,..."

    PNP OS installed is set to "No" in BIOS. (Seems standard).

    Followed FIC FAQ suggestion configuring BIOS PCI settings as follows:
    - Set "Resources Controlled by" to "Manual" (changed from Auto)
    - Enable "Reset Data Configuration"
    - Set IRQ5 to ISA Legacy (not PCI/ISA PNP)
    - Set DMA 1 to ISA Legacy (not PCI/ISA PNP)

    The above process reinitalized IRQ's for NetGear and Promise cards just
    fine but installing either SB card still stalls boot up.

    Any suggestions?

    Woody
     
    Woody, Jul 9, 2003
    #1
    1. Advertisements

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.
Similar Threads
  1. Woody
    Replies:
    0
    Views:
    1,105
    Woody
    Jul 9, 2003
  2. Toots

    Latest BIOs FIC 503+

    Toots, Aug 17, 2003, in forum: FIC
    Replies:
    8
    Views:
    2,321
    Robert Akins
    Aug 22, 2003
  3. Toots

    PNP with FIC 503+

    Toots, Aug 17, 2003, in forum: FIC
    Replies:
    7
    Views:
    1,051
    Toots
    Aug 20, 2003
  4. Woody
    Replies:
    0
    Views:
    544
    Woody
    Jul 9, 2003
  5. Woody
    Replies:
    6
    Views:
    981
    Vote Your Uterus
    Jul 24, 2004
  6. RH
    Replies:
    0
    Views:
    1,086
  7. Baldrick

    Help! SB16 Live card Windows 98 to XP not working

    Baldrick, Jul 24, 2005, in forum: Soundblaster Live
    Replies:
    1
    Views:
    1,939
    Shep©
    Jul 24, 2005
  8. Woody
    Replies:
    0
    Views:
    427
    Woody
    Jul 9, 2003
Loading...